Siveltimen valinta
Huono sivellin pilaa parhaankin maalin
Hyvät siveltimet ovat maalarin tärkeimmät työvälineet. Kun tavoitellaan täydellistä maalauslopputulosta, pelkkä laadukas maali ei riitä: maalin lisäksi on hankittava myös laadukkaat maalaustyövälineet ja -tarvikkeet, joiden avulla maalaus sujuu vaivattomasti ja kustannustehokkaasti.
Jos käytössä on huonolaatuinen sivellin, maalausjälki on usein epätasainen ja maalikerros liian paksu.
Jos käytössä on huonolaatuinen sivellin, maali ei tartu kunnolla seinään, ja siveltimeen voi helposti tulla liikaa maalia, jolloin maalausjälki on usein epätasainen ja maalikerros liian paksu. Työskentely ei ole sujuvaa, ja lopputulos ei näytä hyvältä. Hyvästä siveltimestä ei irtoa harjaksia tai muita roskia maalatessa. Sen maalausjälki on tasainen ja sileä, ja maali ei ”uppoa” siveltimeen.
Nyrkkisääntönä voisikin pitää sitä, että huono sivellin pilaa hyvänkin maalin; tästä syystä kannattaa ehdottomasti panostaa siveltimen laatuun ja sen hyvään hoitoon. Laadukas sivellin on pitkäikäinen kumppani.
Sivellin valitaan maalauskohteen ja käytettävän maalilaadun mukaan.
Millainen harjas millekin maalille?
Siveltimen harjas kannattaa valita käytettävän maalin mukaan. Näin varmistetaan onnistunut lopputulos.
Luonnonharjas sopii öljypohjaisille maaleille
Luonnonharjas tarkoittaa yleensä sianharjasta, jota on saatavilla erivärisenä, eripituisena ja erilaatuisena. Sianharjaksen rakenne ja halkaistu pää edistävät siveltimen maalinnostokykyä ja lisäävät maalin pitoa. Luonnonharjas soveltuu erinomaisesti öljypohjaisille maaleille, lakalle ja vernissalle. Sitä ei suositella vesiohenteisille maaleille, koska luonnonharjas imee vettä ja voi siten turvota.
Keinoharjas on jäntevää ja jättää sileän maalipinnan
Keinoharjas on yleensä polyamidia tai polyesteria. Se ei ime vettä samalla tavoin kuin luonnonharjas ja soveltuu siksi paremmin vesiohenteisille maaleille. Keinoharjas on kestävämpi kuin luonnonharjas, ja harjasten katkeaminen on vähäisempää. Harjasten päät on halkaistu ja hiottu niin, että maalinnosto- ja pitokyky paranee ja maalattu pinta tulee sileäksi.
Käyttämällä suoran ja kartiomaisen keinoharjaksen sekoitusta saadaan sivellin, jolla on parhaat mahdolliset ominaisuudet: hyvä jäntevyys yhdistettynä erinomaisiin maalausominaisuuksiin.
Harjassekoite sopii useille eri maalilaaduille
Harjassekoite yhdistää luonnon- ja keinoharjaksen hyviä ominaisuuksia: kulutuskestävyyden ja hyvän maalinnosto- ja luovutuskyvyn. Harjassekoitesiveltimet soveltuvat useille eri maalilaaduille.
Mitä muuta minun tulisi huomioida valitessani sivellintä?
Sivellinten jako harjastyypin mukaan ei yksin riitä valintaperusteeksi, vaan parhaan siveltimen löytämiseksi on mietittävä myös muita ominaisuuksia. Siveltimen koko ja muoto, harjaksen pituus, terän leveys ja pituus, varren muoto ja pituus, varren materiaali, jatkovarren käyttömahdollisuus jne. ovat kaikki ominaisuuksia, jotka on suunniteltu helpottamaan maalarin työtä erilaisissa maalauskohteissa.
Siveltimen valinnan osalta ei tarvitse olla huolissaan; jälleenmyyjiemme osaava henkilökunta auttaa valinnassa mielellään, ja valintaa helpottamaan on CEL-siveltimien pakkauksissa ohje, josta selviää siveltimen suositeltu käyttötarkoitus ja maalityyppi. Kysy rohkeasti, niin löydetään juuri oikeat työvälineet maalauskohteeseesi.
Kysy rohkeasti: myyjät auttavat mielellään löytämään juuri oikeat työvälineet maalauskohteeseesi.
Maalaustelan valinta
Maalaustela on paras valinta suurille, tasaisille pinnoille
Maalaustelat ovat paras ratkaisu maalattaessa isoja, tasaisia pintoja, kuten sisäseiniä ja -kattoja sekä betonilattioita. Kuten siveltimiä, myös maalausteloja on tarjolla useisiin eri käyttökohteisiin useista eri materiaaleista: keinokuituisina ja luonnonkuituisina, minikoossa ja kuvioutuina, jatkovarrella ja ilman. Käyttökohteesi määrittää, minkälainen tela soveltuu tehtävääsi parhaiten.
Käyttökohteesi määrittää, minkälainen tela soveltuu tehtävääsi parhaiten
Suurin osa maalausteloista tehdään käyttäen useita eri keinokuitumateriaaleja, jotta saadaan aikaan mahdollisimman hyvät maalaustulokset eri olosuhteissa. Luonnonkuituteloja käytetään pääasiassa öljypohjaisille maaleille.
Käyttöalueet ohjaavat myös kuidun vahvuuden ja pituuden valintaa. Yleistäen voidaan todeta, että mitä pidempi ja tiheämpi telan nukka on, sitä enemmän maalia se pystyy imemään. Nukan pituus puolestaan vaikuttaa maalattavan pinnan kuvioon: mitä lyhyempi nukka, sitä sileämpi lopputulos.
Sileäpintainen tela soveltuu parhaiten esimerkiksi ovien, keittiökalusteiden, listojen ja huonekalujen maalaamiseen.
Keskikarkea tela on tarkoitettu esimerkiksi seinien ja kattojen maalaamiseen.
Karkealla telalla on paras maalata esimerkiksi julkisivuja, kellariseiniä, muureja ja muita karheita pintoja.
Työkalut ja tarvikkeet: tärkeä osa kokonaisuutta
Pintojen käsittelyssä ei luonnollisestikaan ole kyse vain siveltimistä ja teloista, vaan maalausprojekteissa tarvitaan monenlaisia muitakin työkaluja kuten maalaustyynyjä, rajaajia, veitsiä, harjoja, lastoja ja maalikaapimia.
Tarvittavat välineet valitaan kohteen ja tehtävän työn mukaan. Kuten hyvä pensseli tai tela, myös hyvät työkalut ja lisätarvikkeet vaikuttavat maalaustulokseen ja helpottavat ja nopeuttavat maalarin työtä. Työkalujen tulee olla helppokäyttöisiä, käteviä ja kestäviä, jotta säästetään aikaa ja muita resursseja eikä turhaan rasiteta käsiä, hartioita tai selkää.
Korkealuokkaiset välineet tekevät työskentelystä helppoa – Löydät CEL-tuotteet hyvinvarustelluista jälleenmyyntipisteistä kautta maan!