Val av pensel

En dålig pensel förstör det bästa slutresultatet

Bra penslar är de viktigaste verktygen för målaren. När du letar efter ett perfekt målningsresultat, är det inte bara en målfärg av god kvalitet som räcker: förutom målfärg måste du också investera i bra måleriverktyg och -tillbehör för att måla smidigt och kostnadseffektivt.

Om du använder en pensel av dålig kvalitet är målfärgen ofta ojämn och målningsspåret för tjockt.

 

Om du använder en pensel av dålig kvalitet, fastnar målfärgen inte ordentligt på väggen, och det kan lätt bli för mycket målfärg på penseln så att resultatet blir ojämnt, och målningsspåret för tjockt. Arbetet är inte smidigt och slutresultatet ser inte bra ut. På en bra pensel lossar inte borst eller annat skräp vid målning. Målningsresultat blir jämnt och slätt, och målfärgen “sjunker” inte in i borsten.

Som tumregel kan man kanske konstatera att en dålig pensel förstör ett bra slutresultat. Därför är det värt att investera i en bra pensel och god omsorg. En högkvalitativ pensel är en långvarig partner.

Penseln väljs enligt målningsobjektet och målfärgen som ska användas.

Vilken typ av pensel för vilken målfärg?

Penseln väljs beroende på vilken målfärg som ska användas. Detta kommer att säkerställa ett framgångsrikt resultat.

Pensel med naturliga borsten är lämplig för oljebaserade målfärger

Med naturborst hänvisar man vanligtvis till grisborst, som finns i olika färger, längder och storlekar. Grisborstens struktur och splittrade änden ger pensel en bättre kapacitet att lyfta målfärg och ökar målfärgens grepp. Naturliga borsten är idealiska för oljebaserad målfärg, lack och linolja. Dom rekommenderas inte för vattenburna målfärger eftersom naturliga borsten absorberar vatten och kan därmed svälla.

Syntetiskt borst är fast och lämnar en jämn yta

Syntetiska borst är vanligtvis polyamid eller polyester. Dom absorberar inte vatten på samma sätt som naturborst och passar därför bättre för vattenburna målfärger. Ett syntetiskt borst är hållbarare än ett naturligt och lossar färre borst vid målningen. Borstens ändar är splittrade och polerade så att målningsresultatet och målfärgens hållbarhet förbättras och den målade ytan blir jämn.

Genom att använda en blandning av raka och koniska borst får man en pensel med bästa möjliga egenskaper: bra spänst kombinerad med utmärkta målningsegenskaper.

Blandade borst är lämpliga för många olika målfärgstyper

Blandade borst kombinerar goda kvaliteter hos naturliga och syntetiska borst: nötningsbeständighet och en god kapacitet att lyfta upp? och utlämna målfärg. Borstblandningar är lämpliga för många typer av målfärg.

Hur väljer jag den bästa penseln?

Att bedöma penslar enligt borsttypen är inte tillräckligt, utan andra egenskaper bör också övervägas för att hitta den bästa penseln. Penselns storlek och form, längden på borsten, bredd och längd på bladet, skaftets form och längd, skaftmaterial, möjligheten att använda förlängningsarmar etc. är alla egenskaper som är avsedda för att underlätta målarens arbete i olika ställningar.

Det finns ingen anledning att oroa sig över att välja den rätta penseln; den kompetenta personalen hos våra återförsäljare hjälper gärna med valet. Det finns även en guide på CEL-penslar gällande vilken målfärg och vilka ställningar penseln passar bäst till, så att du säkert hittar rätta verktygen för ditt jobb.

Fråga fritt: personalen hos våra återförsäljare hjälper gärna med att hitta rätta verktyg för din målning.

Val av målfärgsroller

Rollern är det bästa valet för stora, plana ytor

Målfärgsrollern är den bästa lösningen för att måla stora, släta ytor, som innerväggar, tak och betonggolv. Såsom penslar, rollers har också en mängd olika applikationer från en mängd olika material: syntetiska och naturfibrer, miniatyr och mönstrade, med förlängningsarmar och utan. Ytan du målar definierar vilken typ av roller som bäst passar ditt jobb.

Ytan du målar definierar vilken typ av roller som bäst passar ditt jobb.

Rollers är vanligen tillverkade av en blandning av syntetiska material för att uppnå bästa möjliga målningsresultat i olika ställningar. Rollers med naturfibrer används huvudsakligen för oljebaserade målfärger.

Användningsområden styr även valet av luddstyrkan och -längd. Generellt sett desto längre och tätare ludd, ju mer målfärg kan det absorbera. Luddhöjd, i sin tur, påverkar ytmönstret: kortare ludd ger ett jämnare slutresultat.

Extra fin yta Denna series rollers ger dörrar, köksmöbler, lister och möbler en ytterst jämn yta.

Medelfin yta Dessa rollers lämpar sig för medelfina ytor såsom väggar och tak.

Grov yta Dessa lämpar sig för ojämna ytor såsom innerväggar, ytterväggar och träytor med en levande yta.

Verktyg och tillbehör: en viktig del av helheten

Att nå ett bra målningsresultat har inte bara med penslar och rollers att göra, utan också med olika verktyg och tillbehör som målardynor, knivar, borstar, spatlar och färgskrapar.

Val av utrustningen beror på vad som ska målas och hur. Målningsresultatet påverkas även av kvaliteten på verktyg och tillbehör. Har du dåliga verktyg blir slutresultatet sämre. Bra verktyg gör målarens arbete enklare och snabbare: verktygen ska vara lätta att använda, bekväma och hållbara för att spara tid och andra resurser, och inte anstränga händer, axlar eller rygg.

Måleriverktyg av hög kvalitet gör det enkelt att arbeta – Du hittar CEL-produkter från välutrustade butiker runt om i landet.